2012. június 20., szerda

Vasárnapi kirándulás

   Ismét egy magányos vasárnap köszöntött ránk egy fárasztó hét után. Gyakorlatilag mindenki eltűnt a hotelből, csak két vállalkozó szellem maradt, aki inkább Horvátország látnivalóira volt kíváncsi. Vidám, beszélgetős, elgondolkodós, gyönyörködős, elszomorodós, nyálcsorgatós, jót kajálós nap volt.

   Egy bőséges reggeli után felkerestük Rastoke nevezetű települést. Elég közel fekszik a Plitvicai nemzeti parkhoz ez a hangulatos kisváros. Amiért érdekes, mert jópofa bérelhető faházak vannak, az út közelében. S bár az út közelében vannak, mégsem hallasz semmit a forgalom zajából, mert a lezúgó Slunj folyó megannyi vízesése az ablakod alatt, a bejárai ajtó előtt, a ház alatt hömpölyög négy, öt méter magasból a folyómederbe.

A vízesés fölé nyúló terasz egy kávézóhoz tartozik....

Ahol nagyon jó kávét lehet inni... :-)

S különös fotókat készíteni.... :-)

Tenyérjóslás level 2 ?

    Gyönyörű hely. Olyan mint valami mesebeli táj. A folyó alsó szakaszán fürdőhely van, ha kedved van megmerülni a vízben. Odafent egyszerűen csak hagynod kell, hogy a csobogó víz hangja elzsongítsa feszült érzékeidet. Nem messze van egy hely ahol raftingolni lehet, gyönyörű ösvények vezetnek a hegyek közé... mi tagadás beleszerelmesedtem a helybe.
    Megittunk egy kávét és hagytuk hogy a táj nyugalma szép lassan átitasson minket.... s legeltettük a szemünket a táj szépségein...is. :-)


Az ott a kedvenc faházam..... 


jövőre biztosan kibérlem egy hétre legalább....


Az egész táj meseszerű.....

Ilyen környezetben lehet igazán pihenni....
   A haza úton megálltunk Karlovac-tól nem messze. Egy készülő múzeum - egyenlőre a szabadtéren - állít emléket az 1991-1995-ös háborúnak. Ahogy ott járkáltam a tankok, lövegek, golyónyomoktól tarkított házfalak és csapatszállító járművek között, néhány otthoni barátom jutott eszembe.
    Sokan habzó szájjal mondogatják hogy háborúra, forradalomra lenne szükség hogy rend legyen az országba. Elnézve a képeket, a harci járműveket.... fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek. Ahogy nézetem a lelőtt MIG-21-es vadászgépet, a traktorokból és teherautókból átalakított kezdetleges harci járműveket, szinte hallottam a fütyülve becsapódó golyók hangját. Eszembe jutott mindaz a szörnyűség amiről csak olvastam.... hogy a francba akarhatja valaki, hogy ilyesmi történjen. Nem akarom tovább írni mi pergett át az agyamon, le a szemem előtt....


Szinte érezni a házfalak mögött lapuló embereket....

hallani a falba csapódó lövedékek hangját....






Egy teherautóból átalakított pánzélozott csapatszállító. A golyó nyomok mélyen a fémlemezbe martak,....volt ami  átjutott...


..........

     Visszatérve Zágrábba még előttünk volt a délután nagy része. Ezért a legkézenfekvőbb helyre mentünk.... Jarun. Olyan ez mint egy bűvös szó, ami egyszerre jelent nyugalmat, kikapcsolódást, szórakozást és gyönyörű nőket. Jarun egy hatalmas tó, amit egy kedves park ölel körül. Hosszan nyúlik el és kis szigetek húzódnak meg középen, amelyeket hidakon keresztül tudsz megközelíteni.
    Van itt minden. Tudsz piknikezni, sütögetni, sport pályák - strandfoci, röplabda, kézilabda, baseball pálya és még lovagolni is tudsz. Bérelhetsz kis vitorlást, kajakot, kenut, van evezős pálya is - amelyet jobbára a nagyobb sporteseményeken használnak. Bicikli és görkori út a tó körül.... s bizony használják is őket. Gyönyörű nők korcsolyáznak körbe és körbe és körbe és körbe..... :-)
    A tó két átellenes sarkába bárok és éttermek sorakoznak ahol kiélvezheted az éjszakát is ha ahhoz van kedved. S a víz.... félelmetesen tiszta. Látod a kavicsokat a mélyben és az elúszkáló halakat. Nem akármilyen hely.
    Egy hosszú bámészkodó séta után mégis a belvárosban kötöttünk ki. A foci EB eredményeképpen a főtéren hatalmas sör sátor épült, az összes kávézó projektorokkal vagy hatalmas plazma tévékkel készült a szezonra. A meccs megkezdése előtt koncertekkel szórakoztatták az arra tévedőket. A Jellasics szobortól elindulva, szinte minden irányba találsz egy sétáló utcát. Hangulatilag leginkább a Ráday közre emlékeztet engem.
    Az egyik ilyen sétálóutcában telepedtünk le egy olasz étterem utcai részén. Hihetetlen meleg volt, de ennek ellenére is jól esett a gnocchi quattro formaggi, mert tökéletesen volt elkészítve.   


Relax...



    Összegezve, egy Horvátországi kirándulásból nem érdemes kihagyni Zágrábot. A pihenésre és a városnézésre egyaránt van lehetőség. Apartmant már 40 euro-tól találhatsz és két három napra biztosan találsz elegendő látnivalót.
     A parkokban rengeteg ember van és remek hangulat. Az utcák, a kávézók esténként - kb 11-ig - eléggé telítettek. A belváros is gyönyörű és a nők is. Mi mindig azt mondjuk, hogy a magyar lányok a legszebbek, de itt azért néha érezhető a tétovázás a hangunkban... :-)

Szép napot mindenkinek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése